Reistips Thailand

Thailand, het land van de glimlach en de toeristische trekpleister van Azië! Een erg fijn en veilig land om als backpacker door heen te reizen. Wij begonnen ons avontuur in Thailand en we hadden het niet anders willen plannen. De verschillen in activiteiten, steden en stranden zijn reuze! Het eten is heerlijk en de mensen zijn vriendelijk. Tijdens ons verblijf in Thailand hebben wij wat tips verzameld om het jou wat makkelijker te maken!

Een overzicht aan apps om te downloaden voordat je gaat reizen

Onze top 12 tips voor Thailand

1. Pinnen en cash geld
De beste rates in Thailand krijg je het vaakst bij de Siam Commercial Bank. Bij de Krungsri Bank kun je het meeste opnemen. 

Je krijgt meer voor je cashgeld als je die omwisselt dan wanneer je pint bij de automaat. Thailand zit vol met exchange stance om dit te doen maar let er wel op dat je een goede koers krijgt voor je euro’s. Neem dan ook zo veel mogelijk mee. Overigens hoe meer geld je wisselt hoe meer je per euro krijgt, dus wissel per keer grote hoeveelheden.
Je zult op de meeste plekken ook met contant geld betalen dus je zal het ook zeker gebruiken.

2. Koop een simkaart van een lokaal winkeltje i.p.v op het vliegtuig
In Thailand kun je voor weinig geld een simkaart halen met unlimited GB, echter vragen ze op het vliegveld een aanzienlijk hogere prijs. Haal je simkaart dus niet op het vliegveld. Alle providers hebben een goed service maar we spreken uit eigen ervaring dat AIS de beste is.

3. Taxi’s zijn goedkoper dan TukTuks
De TukTuks zijn natuurlijk een hele leuke manier om van A naar B te komen dus zeker doen voor de ervaring! De taxi’s zijn wel een stuk goedkoper en als je dus op een budget leeft kun je dus het beste voor deze optie gaan. Bestel een grab of hou een taxi aan op straat, zorg wel dat je van tevoren een prijs afspreekt. 

4. Kies de lower berth in de nachttrein of bus
Ga je met de nachttrein reizen? Super leuke ervaring! Ook qua geld en comfort een zeer goede optie voor de lange afstanden. Als het kan, en dit is niet altijd zo, zorg er dan voor dat je de lower-birth boekt. Beneden heb je meer ruimte en voel je de beweging/trilling van de trein een stuk minder. Ook hoef je dan niet uit bed te klimmen om even naar de wc te gaan. 

De trein is voorzien van een wc en een plek om je tanden te poetsen. Ook bieden ze maaltijden tegen een redelijke prijs aan. Het personeel klapt de bedden voor je uit 8 uur voordat ze deze weer inklappen dus je kan een prima nachtrust pakken. Ze wekken je in de ochtend zo’n 2 uur voor dat je aankomt op je bestemming.

5. Muay thai gyms

Ga je naar Thailand voor Muay Thai en ben je al een wat ervaren vechter? Zeker doen! Ook voor de onervaren sporter is dit een erg leuke ervaring. Echter verschillen de gyms zeer qua kwaliteit en prijzen, Thailand zit er dan ook vol mee. Mijn ervaring is vooral dat de bekendere gyms minder aandacht voor je hebben en belachelijke prijzen vragen. Zelf heb ik de beste ervaringen gehad bij de minder bekende gyms, meer aandacht voor jou en de techniek. Zelf kun je altijd aangeven wat je voor les wil, een technische of juist een conditionele. De groepslessen zijn erg leuk maar probeer ook zeker de privélessen als dit in je budget past. Het prijsverschil is niet groot, afhankelijk van waar je bent kan het verschillen tussen 8 tot 16 euro voor een privéles, de groepslessen zijn vaak rond de 10 euro per les.

6. Wees alert op scams
Ons is het eerlijk gezegd niet overkomen maar wij zagen en hoorde het wel bij andere toeristen gebeuren. 
Doe je onderzoek naar de volgende scams:

Tuk Tuk en taxi scams, Khlong scam, gemstone scam, nightlife scam, attraction closed scam, bus scam, money exchange scam en wees natuurlijk alert op zakkenrollers. Draag een fenny pack of een tas die op je buik kan in drukke steden, dan heb je er zicht op. Ik zelf ben erg fan van de waterfly tas van Amazon. 

Maar wees ook niet te bang,  dit is ook zonde! Het gebeurt je waarschijnlijk 1 keer en dan heb je het geleerd!


7. Neem voldoende zonnebrand mee
In Thailand betaal je al snel zo’n 500 bath, omgerekend 12 euro, voor een klein flesje zonnebrand. Vooral bij het water krijg je hoge prijzen. Hiernaast zitten er vaak ook andere ingrediënten in die bijvoorbeeld je huid verlichten, dit is wat de Thai over het algemeen juist wil: witter zijn. Neem dus als je kan een goede voorraad mee om geld te besparen.

8. Gebruik Grab

Download de app Grab en bestel makkelijk en goedkoop een taxi. Je kunt zelf je pick up point en je bestemming bepalen en het is erg makkelijk in gebruik. Je kunt je creditcard toevoegen of achteraf contact betalen, tol betalingen zitten niet inclusief in de prijs. Om mij heen hoorde ik dat mensen liever met creditcard betaalde om dat het nog wel eens voorkomt dat de taxi chauffeur ineens meer gaat vragen, als je al betaald hebt is dit natuurlijk makkelijker af te wijzen. Wij betaalde wel altijd achteraf zonder problemen.
Grab bezorgd ook eten van lokale restaurantjes naar fastfood! Ideaal als je een keertje in je hotelkamer wil blijven.

9. Pas je aan op de cultuur

Zorg dat je gepaste kleren draagt als je een tempel bezoekt, dit houdt in dat je iets over je schouders en knieën hebt en dat je je schoenen uit doet. Een tattoo zetten van Buddha wordt door de Thai ook als respectloos gezien. Raak ook niet het hoofd aan van een Thai en blijf van monniken af.

10. Heb respect voor de koning

De koning word niet slecht over gepraat, door niemand! Dit is erg belangrijk, er staan ook hoge straffen op. 

11. Afdingen 

Afdingen is een normale praktijk in Thailand. Als je niet afdingt, betaal je waarschijnlijk te veel voor het product of dienst. Blijf wel altijd beleefd tijdens het afdingen. Overdrijf ook niet en gun de verkoper ook wat winst.

12. Doe niet mee aan attracties waar ze dieren voor gebruiken

Helaas worden dieren zoals: apen, olifanten, tijgers etc. nog veel gebruikt als toeristische attractie. Doe hier alsjeblieft niet aan mee. Bij het bezoeken van een elephant sanctuary is het van groot belang om van te voren goed je onderzoek te doen. Zorg ervoor dat het no bathing, no riding is etc. De olifanten worden afgericht om uit hun natuurlijk instinct te treden, dit een enorm stressvol proces. Olifanten worden nog dagelijks gered uit “elephant rescues”, geloof dus niet alles wat ze je adverteren!