INDONESIË

Voordat je op reis gaat, wil je natuurlijk goed voorbereid zijn. Op deze pagina delen we onze absolute favorieten – producten die we zelf hebben meegenomen op reis en waar we volledig achter staan. Deze items zijn stuk voor stuk de moeite waard om aan te schaffen. Vergeet ook niet om onze handige inpaklijst te downloaden!

Deze pagina bevat mogelijk affiliate links. Aankopen via deze links kosten je niets extra’s, maar helpen ons wel om dit werk te blijven doen! <3

De Ultieme Voorbereiding voor je Indonesië Reis: 11 Tips om te Weten

Als je van plan bent om het geweldige Indonesië te bezoeken, ben je hier aan het juiste adres. Of je nu op zoek bent naar avontuurlijke jungletours, wildlife wilt spotten, het adembenemende onderwaterleven wilt verkennen, of je zinnen hebt gezet op het beklimmen van bergen en vulkanen—Indonesië heeft het allemaal! Lees onze 11 tips om goed voorbereid aan je reis te beginnen.

Ontdek de ultieme reisroute door Noord- en West-Sumatra, Indonesië, met deze gids vol authentieke plekken en avontuurlijke ervaringen. Van adembenemende natuur tot unieke cultuur, deze route biedt alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijk avontuur. Verken onontdekte parels en beleef de schoonheid van Sumatra

Ontdek alles wat je moet weten voor een wandeling naar Mt. Sibayak bij Berastagi in Noord-Sumatra. De beste tijd om te gaan, hoe je het beste vervoer regelt, route-informatie, kosten en tips. Ideaal voor reizigers die zelfstandig of met een gids de vulkaan willen verkennen.

Ontdek de parels van West Sumatra met Bukittinggi als je uitvalsbasis. Verken de Harau Valley, het Maninjaumeer en de spectaculaire uitzichten bij Puncak Taruko. Ervaar de onontdekte schoonheid van West Sumatra!

Vergelijk Ketambe met Bukit Lawang voor een jungle trekking. Waarom Ketambe een betere keuze kan zijn voor het spotten van orang-oetans. Lees over onze ervaring, de trekdetails, en praktische tips.

1. Geld Opnemen Bij De ATM

In Indonesië zul je merken dat contant geld op veel plekken de standaard is, vooral in minder toeristische gebieden. Zorg er dus voor dat je altijd wat contant geld bij je hebt. In de grotere steden vind je gemakkelijk ATM’s van de grootste banken, zoals BRI, BNI, BCA, en Mandiri. Maar als je naar afgelegen plekken gaat, is het verstandig om een buffer aan contant geld mee.

Als je tijdens het geld opnemen de melding “Time out” krijgt, annuleer dan de transactie en probeer het niet opnieuw. In onze ervaring ontvang je het geld niet, maar wordt het wel van je rekening afgeschreven. Hoewel je het bedrag uiteindelijk terugkrijgt, is het beter om dit te voorkomen. Loop daarom door naar een andere ATM en probeer het daar opnieuw.

2. Simkaart Voor Je Mobiel

In Indonesië is het verplicht om je simkaart te registreren met je paspoort. Ons advies is om dit in een officiële Telekomsel-winkel te laten doen. Zo zorg je ervoor dat je overal in het land toegang hebt tot internet, niet alleen in bepaalde gebieden, en wordt je simkaart officieel geregistreerd via hun systeem. Bovendien helpt het personeel je met het downloaden van de app, waarmee je eenvoudig datapunten kunt kopen en je resterende data kunt bijhouden.

 

Als je liever een E-sim aanschaft is Airalo een goede optie om te downloaden.

3. Visum

Voor Indonesië kun je op de meeste plekken een Visa On Arrival (VOA) verkrijgen. Dit visum is geldig voor 30 dagen en kan bij immigratiekantoortjes worden verlengd met nog eens 30 dagen, zodat je in totaal 60 dagen kunt blijven. Als je vooraf meer zekerheid wilt, kun je ook een E-visum aanvragen voor 30 of 60 dagen.

Een E-visum kun je aanvragen voor 30 dagen en online verlengen naar 60 dagen. Een VOA kan alleen via immigratiekantoortjes worden verlengd en deze verlenging kan vaak pas 2 weken na aankomst in Indonesië worden aangevraagd, en moet een week voordat het oorspronkelijke visum verloopt worden geregeld.

4. Beste Reistijd

De droge tijd in Indonesië begint in april en duurt tot oktober, wat de beste periode is voor je reis. Zelfs tijdens het regenseizoen, van november tot maart, kun je nog steeds goed reizen, hoewel je dan meer kans hebt op regen.

5. Vervoersmiddelen

Indonesië is een uitgestrekt land, met op elk eiland eigen vervoersopties. Je kunt kiezen uit toeristenbussen, lokale bussen, treinen, of binnenlandse vluchten. Als je beperkt de tijd hebt en meerdere eilanden wilt bezoeken, kan het handig zijn om te vliegen. Het is verstandig om deze vluchten van tevoren te boeken om je reis soepel te laten verlopen.

Traveloka is een populair platform in Indonesië voor het boeken van treinen, bussen, vluchten en hotels. Ook 12GO is handig voor het boeken van vervoer.

Powered by 12Go system

6. Accommodatie en Vervoer Vooruit Boeken

Voor bepaalde bestemmingen in Indonesië kan het voordelig zijn om vervoer van tevoren te boeken, zoals treinen en vliegtuigen. Het is vaak duurder om last-minute te boeken, en je kunt ook tegen het probleem aanlopen dat de gewenste tijden al volgeboekt zijn. Voor accommodatie is het niet altijd nodig om vooruit te boeken, hoewel je vaak meer keuze hebt als je dit een paar dagen van tevoren doet. Gebruik Traveloka voor het boeken van zowel vervoer als accommodatie om het overzichtelijk en eenvoudig te houden.

7. Cultuur en Gebruiken

In Indonesië woont de grootste islamitische gemeenschap ter wereld, ongeveer 86 procent van de bevolking is islamitisch.

Observeer vooral je omgeving om te zien wat je wel en niet kan doen in Indonesië. Hoewel de gemiddelde Indonesiër vriendelijk en beleefd is en hier niets van zal zeggen, wordt het enorm gewaardeerd als je de waarden en normen van het land respecteert. Dit betekent: kleed je gepast, draag bedekkende kleren, wees geduldig en word niet boos, wees niet luidruchtig. Afdingen is heel normaal in Indonesië, maar doe dit op een gepaste manier. Bij kleine bedragen kun je je afvragen of het de moeite waard is, aangezien dit vaak het enige inkomen van de verkoper is en voor ons slechts een klein bedrag. Verwijder je schoenen wanneer je een gebouw binnenkomt, laat de onderkant van je voeten niet zien, omdat dit als onbeleefd wordt beschouwd. Raak ook niemand op het hoofd aan, dit wordt als respectloos ervaren.

8. Activiteiten Met Olifanten

In veel Aziatische landen worden toeristenactiviteiten met olifanten aangeboden. We willen van de gelegenheid gebruikmaken om hier wat extra informatie over te geven voor degenen die hier waarde aan hechten. Het is algemeen bekend dat een ritje op een olifant vaak gepaard gaat met mishandeling. Maar wist je dat ook activiteiten zoals olifanten wassen of aanraken niet ethisch zijn?

Als je op zoek bent naar een plek om olifanten op een ethische manier van dichtbij te zien, bespaar jezelf dan wat onderzoek: als je dichtbij genoeg kunt komen om een olifant aan te raken, is het waarschijnlijk niet ethisch verantwoord. Helaas, want dit zijn vaak de leukste ervaringen met olifanten.

Dit geldt overigens voor bijna alle activiteiten met dieren, dus doe goed je onderzoek.

Voor meer informatie kun je ons artikel lezen over het welzijn van olifanten.

9. Ontdek Bali en Ga Verder voor Authentieke Indonesische Ervaringen

Bali is natuurlijk het vakantieoord en het meest populaire eiland van Indonesië. En dat is niet zonder reden: Bali is divers en heeft prachtige plekken. Maar Bali is niet de enige plek in Indonesië! Als je op zoek bent naar meer authentieke plekken die nog niet verwesterd zijn, bezoek dan ook zeker andere eilanden. Bijvoorbeeld Sumatra, dat weinig toeristen trekt maar zoveel pracht te bieden heeft! Je vindt hier geen hippe tentjes en het is vaak back to basic op de meeste plekken, maar voor de echte Indonesische ervaring is het een geweldig om mee te maken.

Powered by GetYourGuide

10. Voedselvergiftiging: Ook Bekend Als "Bali Belly"

Tijdens je onderzoek naar Indonesië ben je misschien de term “Bali Belly” tegengekomen. Dit verwijst eigenlijk naar voedselvergiftiging en kan als respectloos worden gezien als je het zo noemt. Voedselvergiftiging kan overal in Azië optreden, niet alleen op Bali. Laat je hier niet door tegenhouden om traditioneel voedsel uit te proberen en lokale eetplekken te bezoeken. Vaak worden mensen ziek door de hoeveelheid kruiden die worden gebruikt of door het water. Zorg ervoor dat je eten goed verwarmd is en dat de vis die je koopt niet urenlang in de warme zon heeft gelegen. Een spoiler: zelfs Westerse eetgelegenheden kunnen je ziek maken ;).

Hoewel het niet wetenschappelijk bewezen is, heeft geactiveerde houtskool mij vaak geholpen als mijn buik vervelend begon te voelen. Het kan de moeite waard zijn om een voorraadje mee te nemen om voedselvergiftiging te voorkomen.

11. Veiligheid

Het is belangrijk goed voorbereid op reis te gaan en de onveilige gebieden te vermijden. Verder is Indonesië een veilig vakantieland. Er kan criminaliteit voorkomen, zoals overvallen en berovingen op straat, maar dit is zeldzaam. Vermijd demonstraties en wees alert op drukbezochte plekken. Gebruik je gezonde verstand!

Wil jij gezond blijven eten en voldoende binnenkrijgen tijdens het reizen? Lees hier hoe je dat doet.

Opzoek naar de beste apps voor op je telefoon tijdens het reizen? Bekijk dit artikel om te kijken wat voor jou handig is!